ВаксигрипТетра

Защо ВаксигрипТетра?

Четиривалентната противогрипна ваксина на Санофи Пастьор VaxigripTetra®, включва всички препоръчани от Световната здравна организация щамове за сезон 2021/22, които доминират в Северното полукълбо.

Грипът

Грипът е силно заразно заболяване, което бързо прераства в епидемия. То лесно се разпространява при кашляне и кихане или при докосване на носа или устатата след контакт със заразен човек или повърхност.

Децата и бременните

Грипът засяга всички възрастови групи,но децата са особено уязвими на грипните инфекции и техните усложнения.Здравите деца,които посещават училища или детски градини,са сред най-често боледуващите.
Първата ваксина

Възрастните над 65г

Имунната система отслабва с напредването на възрастта и намалява капацитета на тялото ни да се бори с инфекциите, независимо колко добре се чувстваме.
Научни открития

Хронично болните

Знаете ли, че хроничните заболявания като диабет, например, отслабват имунната система и намаляват способността на тялото да се бори с инфекциите?

Защо ВаксигрипТетра?

Четиривалентната противогрипна ваксина на Санофи Пастьор – VaxigripTetra®, включва всички препоръчани от Световната здравна организация щамове за сезон 2021/22, които доминират в Северното полукълбо.

Санофи Пастьор е световен лидер в разработването и производството на противогрипни ваксини. Разполагаме с повече от 60-годишен опит и експертиза в тази област.
Как можем да ви предпазим от грип и защо да изберете именно тази ваксина за вас и семейството? Отговорите следват по-долу.

VaxigripTetra®:
                     •   Съответства на настоящата грипна епидемична картина
                     •   Предлага широка защита от грип
                     •   Демонстрира добър профил на безопасност и имуногенност
                        Резултат е от експертния опит на Санофи Пастьор

Грипът

Грипът е силно заразно заболяване, което бързо прераства в епидемия. То лесно се разпространява при кашляне и кихане или при докосване на носа или устатата след контакт със заразен човек или повърхност.

Грипът е и ще остане сезонно респираторно заболяване, причиняващо значителна медицинска и икономическа тежест и пандемии. През 2020 г. в редица държави се наблюдаваха по-малък брой случаи на грип, вероятно поради мерките, предприети за ограничаване разпространението на SARS-CoV-2, по-малкото отчетените случаи, нарушената система за наблюдение на грипа или вирусното надмощие. От наблюденията над изминалия сезон в Южното полукълбо и данните на СЗО за годишната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Азия, можем да се направи прогноза за предстоящия грипен сезон у нас. Грипните случаи в Австралия и Нова Зеландия са по-малко в сравнение с годините преди 2020, но по данни на СЗО заболеваемостта от грип и ОРЗ от началото на 2021 година в Азиатските страни (Китай) е на нивата от 2018, 2019 год. На база на тези данни, можем да допуснем, че тази година грипния сезон в Северното полукълбо може да бъде значително по-различен или дори тежък в сравнение с миналата година.

Грипните вируси оцеляват известно време върху предмети, които ползваме в ежедневието си: дръжки на врати, бюра в училища или офиси, предмети от домакинството, телефони и други.

Симптомите на грип са:

                     внезапна висока температура
                     суха кашлица
                     главоболие
                     физическа слабост
                     зачервено гърло
                     течащ нос
                     болки в ставите и мускулите.

Основното усложнение от грип е бактериална пневмония. Сред другите усложнения са ушни и синусови инфекции, дехидратация (обезводняване), миокардит (възпаление на сърцето), влошаване на подлежащи хронични състояния (например сърдечна недостатъчност, астма или диабет).

Циркулацията на грип в контекста на COVID-19 може да увеличи тежестта за общественото здраве, тъй като тези заболявания засягат едни и същи рискови групи.

Децата и бременните

Грипът протича по-тежко при бременните. Промените в имунната система, сърцето и белите дробове по време на бременност (и до две седмици след раждането) правят жените по-уязвими на грип и с повишен риск от постъпване в болница. Грипът може да бъде опасен и за плода на бременната жена. Често срещан грипен симптом е треска, която може да бъде свързана с дефекти на невралната тръба и други неблагоприятни последици за развиващото се бебе.

Противогрипната ваксинация може да помогне за предпазване на бебето от грип (майчините антитела се пренасят върху плода по време на бременност).

ВАКСИГРИПТЕТРА Е ПЪРВАТА И ЕДИНСТВЕНА ВАКСИНА, КЛИНИЧНО ДОКАЗАНА ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ БРЕМЕННИ, И С ИНДИКАЦИЯ ЗА ПАСИВНА ЗАЩИТА НА НОВОРОДЕНИ ПОД 6-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Грипът засяга всички възрастови групи, но децата са особено уязвими на грипните инфекции и техните усложнения. Здравите деца, които посещават училища или детски градини, са сред най-често боледуващите.

Децата под 2-годишна възраст най-често са приемани в болница поради болести, свързани с грип. Освен типичните грипни симптоми, малките пациенти често имат и стомашно-чревни неразположения – гадене, повръщане или диария.

Широко признато е, че децата играят основна роля при предаването на грипа в обществото и са основният портал, през който вирусът влиза в домакинството. Ваксинацията на деца против грип оказва индиректно положително въздействие върху ограничаване на разпространението на грип в обществото.

ВАКСИГРИПТЕТРА Е ПОДХОДЯЩА ЗА АКТИВНА ИМУНИЗАЦИЯ НА ВЪЗРАСТНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО БРЕМЕННИ ЖЕНИ И ДЕЦА НАД 6-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ.

Възрастните над 65 г

Малко известен факт e, че имунната система отслабва с напредването на възрастта и намалява капацитета на тялото ни да се бори с инфекциите, независимо колко добре се чувстваме. Ето защо хората над 65 години са изложени на по-голям риск от усложнения вследствие на грип като:
                     пневмония
                     сериозни сърдечно-съдови усложнения
                     влошаване на хронично заболяване
                     (сърдечно-съдови, белодробни и метаболитни заболявания като диабет)

Фармацевтичната компания Sanofi за първи път в България направи анализ за въздействието на грипа върху здравната система у нас, като са взети под внимание хоспитализациите от пневмония, причинена от  грип и и други респираторни вируси. Разгледани са хоспитализациите през 2018 и 2019 години. Анализът показва, че повече от 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена вируси, сред които и грипни, като 25% от тях са на възраст 65+. Данните също показват, че близо 40% от тези болни са с съпътстващи заболявания като диабет, сърдечно-съдови, белодробни, онкологични и чернодробни болести, които са рисков фактор за по-тежко протичането на инфекцията. Средният престой в болница на пациентите на възраст над 65 години е 8 дни и сумарно разходът на държавата за тяхното лечение е най-малко 2.7 млн. лв. годишно.

Вследствие на прекаран грип възрастните хора могат продължително да страдат от затруднения в поддържане на хигиената, обличане, хранене и др.
Изследване показва, че 30% от хората над 70 г., които са били в болница вследствие на остро заболяване (като грип), страдат от влошаване на способността да се грижат за себе си след напускане на болницата. Едва 30% от тях успяват да се възстановят напълно след една година.
Ваксинацията е основната и най-ефективна защита срещу сезонен грип.
Тя се извършва всяка година, тъй като грипните щамове, съдържащи се във ваксината, се актуализират ежегодно, за да отговарят най-пълно на променящите се грипни вируси.

ВАКСИГРИПТЕТРА СЕ ПРИЕМА ДОБРЕ ОТ ОРГАНИЗМА. ДОРИ И ДА СЕ ПОЯВЯТ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ, ТЕ СА ЛЕКИ И ПРЕМИНАВАТ БЪРЗО.

Хронично болните

Сърдечно-съдови заболявания

Възможно е, когато страдате от сърдечно заболяване, кръвообращението ви да не е достатъчно ефективно. Това може да доведе до задържане на течности в белите дробове и други органи. Вероятността хората със сърдечно-съдови заболявания да страдат от тежка форма на грип, е много по-голяма и тя може да доведе до усложнения като:
                     пневмония
                     сериозни сърдечни състояния

Вероятността да постъпите в болница с инфаркт е шест пъти по-голяма през първата седмица, след като сте преболедували от грип.
Пациенти, които са имали грипоподобно заболяване, са почти три пъти по-уязвими да получат инсулт в продължение на 15 дни след разболяването си. Те остават с риск от инсулт в продължение на 60 дни след разболяването.

Ваксинацията е основната и най-ефективна защита срещу сезонен грип.

Тя се извършва всяка година, тъй като грипните щамове, съдържащи се във ваксината, се актуализират ежегодно, за да отговарят най-пълно на променящите се грипни вируси.

ВАКСИГРИПТЕТРА СЕ ПРИЕМА ДОБРЕ ОТ ОРГАНИЗМА. ДОРИ ДА СЕ ПОЯВЯТ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ, ТЕ СА ЛЕКИ И ПРЕМИНАВАТ БЪРЗО.

Хора с диабет

Знаете ли, че хроничните заболявания като диабет, например, отслабват имунната система и намаляват способността на тялото да се бори с инфекциите?

Ето защо хората с диабет са по-склонни да страдат от сериозни усложнения вследствие на грип като:
                     пневмония
                     сърдечно-съдови заболявания
                     неврологични заболявания
                     влошаване на диабетното състояние – затруднено контролиране на нивата на кръвната захар

По време на грипна епидемия вероятността хората с диабет да бъдат хоспитализирани е от три до шест пъти по-голяма.

Наблюдават се по-често случаи на грип сред хората със захарен диабет тип 2. Това предполага, че диабетът увеличава риска от грипна инфекция и подчертава значението на превенцията от грип.

Противогрипната ваксинация не причинява неблагоприятни последствия върху поведението или физиологията на диабетиците, което потвърждава липсата на каквито и да е доказателства за често срещаното погрешно схващане, че ваксината може да причини грип.

ВАКСИГРИПТЕТРА СЕ ПРИЕМА ДОБРЕ ОТ ОРГАНИЗМА. ДОРИ И ДА СЕ ПОЯВЯТ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ, ТЕ СА ЛЕКИ И ПРЕМИНАВАТ БЪРЗО.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да проследява аудиторията и да подобрява съдържанието му. Като продължавате да сърфирате в този уебсайт, приемате използването на такива "бисквитки".

Добре