Ваксини

VaxigripTetra
Vaxigrip Tetra
Грипът е причина за от 3 до 5 милиона тежки случаи на заболяване и от 250 000 до 650 000 смъртни случаи всяка година.

Създаваме ваксини, защитаваме живота

Ние вярваме в свят, в който никой не страда и не умира от ваксинопредотвратимо заболяване

ДДо преди век заразните болести са били основната причина за смъртността по целия свят, дори в най-развитите държави.
В наши дни, заедно с чистата питейна вода, имунизациите ни дават най-ефективната защита от заразни болести и спомагат за намаляване на смъртността. 
Световната здравна организация (СЗО) е изчислила, че имунизациите спасяват до 3 милиона души годишно по целия свят1.
Като компания, работеща за защита на здравето,  ние от Sanofi сме горди да заявим, че нашите ваксини предпазват нас и близките ни от множество сериозни инфекциозни заболявания във всеки етап от човешкия живот. Sanofi Pasteur, нашето бизнес подразделение за ваксини, годишно разпространява над един милиард дози по целия свят и неуморно се стреми да надгражда вече постигнатото като разработва нови продукти и обхваща все повече инфекциозни заболявания. 
Инфографика - ваксини
В Sanofi Pasteur за научно-изследователска и развойна дейност годишно инвестираме 2 милиарда евро, от които 71% в Европа.

Като световен лидер в производството на ваксини, Sanofi Pasteur разполага с широко портфолио от висококачествени продукти. Наследството на компанията в разработването на ваксини, датира повече от век.

Имунизация

Простичко казано, ваксината е биологичен продукт, който ни помага да подобрим имунитета си към определено заболяване. 
Ваксината обикновено съдържа агент, който наподобява микроорганизма, предизвикващ конкретната инфекциозна болест. Имунната реакция, стимулирана от ваксината, е изключително важна за създаване на достатъчен брой антитела, които да ни предпазят от реалната инфекцията в бъдеще.
Как действат ваксините?

Намаляване на тежестта на грипа

 Грипът е остра вирусна инфекция, която лесно се предава от човек на човек и е активна целогодишно по целия свят. Грипът може да доведе до сериозни медицински усложнения като пневмония, например, и може да влоши вече съществуващи медицински състояния, включително сърдечна недостатъчност и диабет. 

СЗО е установила, че всяка година грипът е причина за смъртта на около 650 000 души по цял свят(2). Всяка година всеки десети човек се разболява от грип.
Имунизацията е изключително важна стъпка за предпазване на хората и обществото от сериозните вреди, които  причинява грипа. Ние сме световния лидер в разпространението на противогрипни ваксини и произвеждаме приблизително 40% от тях в глобален мащаб.
Само за 2017 г. сме предоставили над 200 милиона дози противогрипна ваксина. С въвеждането на новата  четиривалентна ваксина ние осигуряваме по-широка защита от грип и предотвратяваме потенциалните сериозни усложнения за всички на възраст над шест месеца. 

Най-висок е рискът от усложнения поради грип при: възрастните над 65-годишна възраст, децата над 3 годишна възраст, бременните, медицинските специалисти и страдащите от хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата системи, от захарен диабет и други метаболитни заболявания. 

Четиривалентните противогрипни ваксини са официално препоръчвани от СЗО от сезон 2013-2014 г (3). Според редица проучвания, ако в Европа за последните 10 години бяха се ползвали четири вместо три-валентни ваксини, случаите на грип биха били с 1,6 млн. по-малко, хоспитализациите в следствие на грипа с 37 300 по-малко, а смъртните случаи поради грип по-малко с 14 800*.

* Uhart M, et al. Public health and economic impact of seasonal influenza vaccination with quadrivalent influenza vaccines compared to trivalent influenza vaccines in Europe. Hum Vaccin Immunother. 2016 11:1-10.

„Грипът е сериозно инфекциозно заболяване, което често е подценявано от хората. Грипът е петата главна причини за смъртност сред населението за последното десетилетие, в глобален мащаб и се нарежда много преди пътните инциденти.“, споделя доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
„По данни на Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към НЦЗПБ през грипния сезон (2016/2017 г.) от грип и ОРЗ са заболели приблизително 1 750 000 българи. Около 20% е вероятността да се заразим с грип при грипна епидемия - т.е. всеки пети българин може да се разболее от това потенциално сериозно заболяване. Ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване от грип и неговите усложнения, които могат да доведат до хоспитализация и смърт“, разяснява доц. Любомир Киров.

 

Oбразователна кампания „Открито за ваксините“

Целта на кампанията „Открито за ваксините“ е с научно доказани факти да бъдат развенчани митовете за ваксините, в това число и за противогрипните ваксини. Златното българско момиче в дългия скок, Тереза Маринова, е посланик на образователната кампания на „Открито за ваксините“ на Sanofi. Тереза прие поредното предизвикателството като реши да се бори за победа при разясняване на ползите от ваксинацията.

Тереза Маринова - открито за ваксините
„Вярвам, че ваксините спасяват човешки животи и предотвратяват редица усложнения от заболяванията. Рядко си даваме сметка, че много опасни болести като детския паралич, например, вече са изкоренени от България благодарение на ваксините. Като отговорна майка на две деца никога не бих позволила децата ми да страдат, особено след като знам, че мога да ги ваксинирам и да ги предпазя.“ – обясни Тереза Маринова.
Тереза Маринова, посланик на кампанията “Открито за ваксините”

Предпазваме малките деца

Над 130 милиона новородени по света имат нужда от защита(4). Това е огромно предизвикателство. Развитието на ваксинологиятапозволи въвеждането на ваксини срещу няколко заболявания, които дълго време представляваха заплаха за общественото здраве. Тези нови ваксини са комбинираните ваксини, които широко се използват за имунизациите на децата. В наши дни всички национални имунизационни програми разчитат на комбинираните ваксини.
В Sanofi чрез нашите разнообразни комбинирани ваксини сме в състояние да предоставим прости решения, които спестяват на новородените болката от инжектиране, подобряват нивата на ваксинационно покритие на националните програми и опростяват транспортирането и спазването на хладилната верига. Нашите комбинирани ваксини достигат до всяка точка на света като отговарят на националните здравни стандарти във всяка страна. Нашият дългосрочен план за въвеждане в употреба на все по-голям брой иновации, цели да улесни достъпа на децата до имунизации и да ги защити от някои от най-сериозните заразни заболявания.

Sanofi Pasteur
Sanofi Pasteur
Повече от век Санофи Пастьор работи за защита здравето и живота на хората чрез ваксинации.

Референиции:

1. World Health Organization. Health topics Immunization.
2. World Health Organization Fact sheet Influenza (seasonal).Reviewed January 2018
Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/
Last accessed February 2018
3. World Health Organization. Vaccines against influenza WHO position paper – November 2012.
4. World Health Organization. Bulletin of the World Health Organization
Available at: http://www.who.int/bulletin/volumes/87/2/08-050963/en/
Last accessed October 2017
5. Canadian International Immunization Initiative (2007) Immunization Initiatives: LINK : The end of polio is within our grasp

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да проследява аудиторията и да подобрява съдържанието му. Като продължавате да сърфирате в този уебсайт, приемате използването на такива "бисквитки".

Добре