Установени продукти

Бизнес направлението предлага на пазара утвърдени лекарствени продукти в различни терапевтични области. Продуктите ни са добре познати в България и света, ползват се с доверието на медицинските специалисти и са с доказано терапевтично действие при пациентите.

Бизнес направление „Установени продукти“ е основен стълб в терапевтичните предложения на Санофи в грижата за здравето.  Лекарствените продукти са разпознати с висока медицинска стойност за хората, покриват основни социално-значими заболявания и подобряват качеството на живот.

В България лекарствените ни продукти предоставят ефективна терапия в следните области :
Инфографика – терапевтични области

Сърдечно-съдови заболявания

Санофи е компания, активна в лечението на сърдечно-съдови заболявания в продължение на почти век и допринася за някои от големите научни и медицински постижения в тази област.

Сърдечните заболявания представляват глобален проблем за общественото здраве.
17,5 млн. са починалите от сърдечно съдови заболявания (ССЗ) през 2012, което представлява 31% от общата смъртност в глобален мащаб.


От тези смъртни случаи около 42% са причинени от коронарна болест на сърцето, а 38% са причинени от инсулт (известен също като цереброваскуларно заболяване).1 И двете, често са остри събития, причинени от запушване - обикновено натрупване на мастни отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове - което нарушава свободното преминаване на кръв към сърцето или мозъка.1

В България, над 65% от смъртността е в резултат от сърдечно-съдови заболявания.3

Спирането на тютюнопушенето, намаляването приема на сол, консумацията на плодове и зеленчуци, упражняването на редовна физическа активност и намаляването консумацията на алкохол са показали, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.1,2 В допълнение, проследяването на хипертония, диабет и хиперлипидемия също може да бъде важно за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Поведение при дислипидемии4,5

Дислипидемията е световен проблем, който ангажира различни възрастови групи. Доказано е с редица клинични изпитвания, че това е водеща причина за увеличаване на сърдечносъдовия риск, което от своя страна го прави и водещ провокатор за остър инфаркт на миокарда и белодробна тромбемболия. Това са две от състоянията, които имат най-висока смъртност в световен мащаб. На практика дислипидемия е нарушение в метаболизма на мазнините и често се съпровожда с голямо завишение в серумните нива на холестерол и триглицериди.5 Повече пациенти преживяват първото си сърдечно-съдово събитие и са изложени на висок риск от рецидиви. В допълнение, разпространението на някои рискови фактори, особено диабет и затлъстяване, се увеличава. Скринингът за дислипидемия винаги е показан при пациенти с клинични прояви на сърдечно съдови заболявания (ССЗ); при клинични състояния, свързани с повишен риск от ССЗ и когато скринингът за изследване на рисковите фактори се счита за необходим. Препоръките на Европейското кардиологично дружество от 2016 за липидни анализи при оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания показват, че LDL-C трябва да се използва като основен липиден показател. Съществуват сериозни доказателства, които казват, че диетата може да повлияе на атерогенезата пряко или чрез въздействие върху традиционните рискови фактори като плазмени липиди, кръвно налягане или глюкозните нива. Въпреки че целите на LDL-C се постигат с монотерапия при много пациенти, значителна част от високорисковите пациенти или пациенти с много високи нива на LDL-C се нуждаят от допълнително лечение. В тези случаи трябва да се обмисли комбинирана терапия. Превенцията е ефективна за намаляване на въздействието на ССЗ. Отказването от нездравословни навици би позволило предотвратяването на поне 80% от сърдечно- съдовите заболявания, като по този начин се осигури благоприятно повлияване и на други хронични заболявания.

Тромбоза7: Един глобален проблем 

1 от 4 смъртни случая в световен мащаб се причинява от тромбоза. Тромбозата, известна още като кръвни съсиреци, е образуването на потенциално смъртоносни кръвни съсиреци в артерията или вената.

След като се образува, съсирекът може да забави или да блокира нормалния кръвен поток. Той може дори да се разпадне и да се придвижи до някой орган. Съсирек, който се придвижва в кръвообращението, се нарича емболия. Тромбозата е често предотвратимата, лежаща в основата на патологията на инфаркт, тромбоемболичен инсулт и венозен тромбоемболизъм (ВТЕ) - първите три най-чести сърдечно-съдови  събития, водещи до смърт. Венозния тромбоемболизъм (ВТЕ) е състояние, при което кръвните съсиреци се формират (най-често) в дълбоките вени на краката (известно като дълбока венозна тромбоза, ДВТ), могат да пътуват в кръвообращението и да попаднат в белите дробове (белодробна емболия, БE). Заедно, ДВТ и БЕ са известни като ВТЕ - опасно и потенциално смъртоносно заболяване. ВТЕ е една от водещите причини за смърт и инвалидност в световен мащаб.

Най-важното нещо, което някой може да направи, за да се предпази от животозастрашаващ кръвен съсирек, е да научи дали е изложен на риск. Запознайте се с признаците и симптомите и незабавно се свържете с медицински специалист, ако е необходимо.

ВТЕ засяга хора от всички възрасти, раси, етнически групи и се среща при мъже и жени. Някои фактори и ситуации могат да увеличат риска от развитие на потенциално смъртоносни кръвни съсиреци.

ГОЛЕМИ РИСКОВИ ФАКТОРИ:

Болничен престой за продължителен период от време.

След операция (особено на тазобедрена става, коляно и онкологична хирургия).

Обездвижване за дълги периоди от време (напр. поради стоене продължително време в легло или продължително пътуване)

Хората с ревматични и мускулно-скелетни (РМС) заболявания8,9 често получават забавена диагноза. РМС заболявания могат значително да повлияят на ежедневието. Ранната диагноза е ключова за предотвратяване на по-нататъшни увреждания.

Ревматизъм се отнася до различни болезнени медицински състояния, които засягат ставите, костите, хрущялите, сухожилията и мускулите:

  • Ревматичните заболявания, наричани още мускулно-скелетни заболявания, се характеризират с болка и последващо намаляване на обема на движение и функция в една или повече области на мускулно-скелетната система. При някои заболявания има признаци на възпаление: подуване, зачервяване и затопляне в засегнатите области. Ревматичните заболявания могат също да засегнат вътрешните органи.
  • Някои хора използват думата „артрит” за всички ревматични заболявания. Артритът, който буквално означава ставно възпаление, е само част от ревматичните заболявания. Артрит в ограничения смисъл включва предимно: болка в ставите, скованост на ставите, възпаление на ставите и увреждане на ставите.
    Ревматичните заболявания засягат всички възрасти и двата пола, въпреки че жените са по-често засегнати от мъжете.

РМС заболявания засягат една четвърт от всички хора в Европейския съюз - над 120 милиона души.
В България страдащите от ревматоиден артрид са около 70 000 души.9

Епилепсия10

 

Епилепсия при възрастните хора: Запознайте се по-добре с нея, за да се справите.

Когато става дума за болести, свързани със стареенето, за епилепсията не се сещаме често. Всъщност, въпреки че това е нарушение, което може да се прояви във всички възрасти, то е третата най-честа неврологична патология след 60-годишна възраст. Честотата на епилепсия при възрастните хора се увеличава и се очаква, че през 2020 г. 50% от новите случаи на епилепсия ще бъдат открити именно сред по-възрастното население.

За разлика от епилепсия, която започва в детството или ранна възраст, където факторите често могат да бъдат посочени като генетични, то в напреднала възраст тя почти винаги се причинява от други патологии, особено инсулт. Диагнозата и лечението на епилепсията, въпреки че следват сходни принципи, често представляват голямо предизвикателство при възрастната част от населението. От една страна, проявите на симптомите могат да бъдат измамни и да доведат до късна диагноза. От друга страна, при избора на лечение, трябва да се вземе предвид повишената предразположеност към нежелани ефекти при пациенти в напреднала възраст, както и възможни взаимодействия със съпътстващи заболявания и терапии. Последствията могат да бъдат повече свързани със самостоятелността и качеството на живот, които поради това водят до по-големи лични и социални разходи В България около 75 000 са болните от епилепсия, като 30 000 от тях са деца.11


Биполярно разстройство12

Дали това са просто внезапни промени в настроението?

Биполярното разстройство е психиатрично заболяване, характеризиращо се с повтарящи се периоди на депресия и безразличие (депресивен епизод) и периоди на еуфория и хиперактивност (манийни епизоди). Обикновено симптомите се появяват на възраст между 15 и 30 години, но разстройството може да се прояви и по-рано.

LDL-C = Low Density Lipoproteins – Cholesterol 
CСЗ = Сърдечно-съдово заболяване
РМС заболявания = ревматични и мускулно-скелетни заболявания 

Референиции:
1.World Health Organization. Cardiovascular Diseases fact sheet number 17. Updated January 2015 Available from: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/ Last accessed 7 March
2016.
2. European Society of Cardiology. The 2012 European Guidelines on CVD Prevention in Clinical Practice. Available from: http://www.escardio.org/Guidelines-&-Education/Clinical-Practice-Guidelines/CVDPrevention-in-clinical-practice-European-Guidelines-on. Last accessed 7 March 2016.
3. http://www.168chasa.bg/article/5789826
4. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias
5.http://www.puls.bg/health/hot-news/news_19186.html
6. http://www.worldthrombosisday.org/
7. http://www.worldarthritisday.org/
8. https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-e-svetoven-den-za-borba-s-artrita-6043660
9. Epilepsy Foundation: http://www.epilepsy.com/learn/age-groups/epilepsy-and-senior-community
10. http://www.mediapool.bg/otvori-vrati-parviyat-v-bulgaria-dneven-tsentar-za-hora-s-epilepsiya-news260110.html
11. Mayo Clinic. Bipolar Disorder. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/basics/definition/con-20027544

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да проследява аудиторията и да подобрява съдържанието му. Като продължавате да сърфирате в този уебсайт, приемате използването на такива "бисквитки".

Добре