Лекарства без лекарско предписание

Диабет и сърдечно-съдови заболявания

Диабетът - новата световна пандемия

Животът е изпълнен с редица здравни предизвикателства, а глобалните тенденции към увеличаване продължителността на живота и все по-заседнал начин на живот превърнаха диабета и сърдечно-съдовите заболявания в проблем от световен мащаб.

Инфографика - данни за диабета

По данни на Световната диабетна асоциация, диабетът е едно от най-бързо разпространяващи се заболявания на 21-ви век. В световен мащаб се предвижда ръст от 51% на заболелите през следващите 25 години. През 2019 г. 463 милиона души живеят с диабет, като се очаква тази бройка да достигне 578 милиона през 2030 г. и 700 милиона до 2045 г. Всеки 11-ти човек по света има диабет.

В Европа през 2019 г. са регистрирани 59 милиона души, страдащи от диабет. Oчаква се тенденцията за увеличаване на заболяваемостта да се запази и на нашия континент. Прогнозите са за 15% повече пациенти с диабет през 2045 г, с което броят им да стигне до 68 милиона души.

У нас около 442 000* българи на възраст между 20 и 79 години живеят с това заболяване или 8,3% от населението. Близо половината от тях не са диагностицирани.

Ивет Лалова - открито за диабета

„Много важно е всеки да знае, че с малки усилия всеки може да се предпази от диабет тип 2. Ежедневна физическа активност и балансиран хранителен режим са в основата на превенцията. Например ежедневната 30 минутна разходка може да намали риска от развитие на захарен диабет тип 2“, споделя Ивет Лалова – Колио, атлет, седмата най-бърза бяла жена в света и посланик на образователната кампанията „Открито за диабета“ на Sanofi България.

Като здравен партньор на хората с диабет, Sanofi заедно с най-активните пациентски организации в България организира кампанията „Открито за диабета“ вече 8 години - от 2012 г. до сега. Всяка година инициативата има различен фокус, но и една обща цел – информиране на обществото за диабета, превенция, ранна диагностика и правилен контрол над заболяването. Използвайки различни комуникационни подходи, „Открито за диабета“ предизвиква изключително голям медиен интерес.

Sanofi България, като компания отговорна за превенция и лечение на диабета, вече три поредни години провежда безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в страната в рамките на кампанията „Открито за диабета “. Увеличавайки достъпа до здравни грижи в малки и големи населени места, Sanofi предоставя възможност на хиляди, както за профилактика при здравите, така и за контрол на заболяването при хората с диабет. Резултатите през 2019 година показват, че 39% от хората възползвали се от измерванията са с цел профилактика. Що се отнася за хората с диабет кампанията показа, че 57% не са с достатъчно добър контрол на кръвната захар и гликирания хемоглобин и имат нужда от преоценка на терапията.*

*Източник: анализ на резултатите от измерванията на кръвна захар и гликиран хемоглобин сред населението в периода 2017-2019 година

безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин

 

Първи симптоми на диабета

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Крачка напред

Усложненията на диабета и сърдечно-съдовите заболявания са тежки, особено при хора, които живеят и с двете заболявания едновременно. Благодарение на научно-изследователската дейност симптомите на тези хронични състояния, могат да бъдат контролирани, а усложненията превентирани, и в крайна сметка пациентите да живеят по-дълъг, по-активен и по-пълноценен живот.

Научно-изследователският прогрес

Диабетът е хронично заболяване, което се дължи на липса на инсулин в тялото (диабет тип 1), или на неспособността на тялото да използва инсулина, който произвежда (диабет тип 2). В портфолиото на Sanofi са включени широк спектър от решения, сред които основни лекарства като инсулин и пер-орални хипогликемични средства. Компанията разработва инсулинови препарати в продължение на близо един век.

Сърдечно-съдовите заболявания са група болести, засягащи сърцето и кръвоносните съдове. Те са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Sanofi има над 50-годишен опит в борбата със сърдечно-съдови заболявания и предлага иновативни терапевтични решения за хора с висок риск от сърдечно-съдови инциденти, които се нуждаят от нови подобрени възможности за лечение.

Предизвикателствата остават

 

Хората, живеещи с диабет и сърдечно-съдови заболявания, все още са изправени пред много предизвикателства. Те трябва да полагат ежедневни грижи за контрола на заболяването си, да поддържат баланс между правилно хранене, физическа активност и прилаганото лечение, и често да посещават съответните специалисти – ендокринолози и кардиолози.

Диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са тежест за системите на здравеопазването в световен мащаб, поради нарастващия брой пациенти и свързаните с тях разходи за здравеопазване.

Дори и терапевтичните решения да станат по-ефективни, грижата за тези заболявания е 24 часа - 7 дни в седмицата. Като световен лидер в борбата с диабета и сърдечно-съдовите заболявания, ние в Sanofi се фокусираме върху подобряване качеството на живот на тези пациенти.

Значението на интегрирания подход

Нашата цел в Sanofi е, стъпвайки на богатия ни опит в разработване на иновации, да подобрим качеството на живот и да подпомогнем пациентите и системите на здравеопазването. Ние предлагаме не само лекарства, а интегрирани решения. Чрез комбинацията от качествени лекарства, медицински устройства, услуги и управление на данни, ние се стремим да дадем нова надежда на милиони хора.

Разработихме иновативни, ценово достъпни лекарства и интегрирани решения, предназначени да посрещнат най-спешните медицински и обществени потребности. Целта на тези наши действия е да помогнем на хората с диабет и сърдечно-съдови заболявания да подобрят качеството си на живот и да поддържаме устойчивостта на здравните системи.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да проследява аудиторията и да подобрява съдържанието му. Като продължавате да сърфирате в този уебсайт, приемате използването на такива "бисквитки".

Добре