Диабетни пациенти

Диабет и сърдечно-съдови заболявания

Диабетът - новата световна пандемия

Животът е изпълнен с редица здравни предизвикателства, а глобалните тенденции към увеличаване продължителността на живота и все по-заседнал начин на живот превърнаха диабета и сърдечно-съдовите заболявания в проблем от световен мащаб.

Инфографика - данни за диабета

„Много важно е всеки да знае, че с малки усилия всеки може да се предпази от диабет тип 2. Ежедневна физическа активност и балансиран хранителен режим са в основата на превенцията. Например ежедневната 30 минутна разходка може да намали риска от развитие на захарен диабет тип 2“, споделя Ивет Лалова – Колио, атлет, седмата най-бърза бяла жена в света и посланик на образователната кампанията „Открито за диабета“ на Sanofi България.
В рамките на кампанията „Открито за диабета“ през м. октомври и ноември 2017г бяха проведени безплатни  измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 12 града в страната. Националата инициатива, насочена към превенция, ранна диагностика и правилен контрол над диабета, продължава и през 2018, като само в първата половина на годината безплатни измервания са проведени в 10 града в страната, а над 850 пациента бяха измерени  от началото на инициативата до сега.

Ивет Лалова - открито за диабета

Като здравен партньор на хората с диабет, Sanofi заедно с най-активните пациентски организации в България организира кампанията „Открито за диабета“  вече 6 години - от 2012 г. до сега. Всяка година инициативата има различен фокус, но и една обща цел – информиране на обществото за диабета, превенция, ранна диагностика и правилен контрол над заболяването. Създавайки различни комуникационни подходи, „Открито за диабета“ предизвиква изключително голям медиен интерес. През 2017 г. ключовите послания на кампанията достигнаха до над 5 млн. българи (почти 75% от населението), само чрез телевизионните интервюта и новинарски репортажи. 

Първи симптоми на диабета

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са силна жажда, увеличено количество на урината, нощно уриниране, неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора.  

Крачка напред

Усложненията на диабета и сърдечно-съдовите заболявания са тежки, особено при хора, които живеят и с двете заболявания едновременно. Благодарение на научно-изследователската  дейност симптомите на тези хронични състояния, могат да бъдат контролирани, а усложненията превентирани, и в крайна сметка пациентите да живеят по-дълъг, по-активен и по-пълноценен живот. 

Научно-изследователският прогрес

Диабетът е хронично заболяване, което се дължи на липса на инсулин в тялото (диабет тип 1), или на неспособността на тялото да използва инсулина, който произвежда (диабет тип 2). В портфолиото на Sanofi са включени широк спектър от решения, сред които основни лекарства като инсулин и перорални хипогликемични средства. Компанията разработва инсулинови препарати в продължение на близо един век. 

Сърдечно-съдовите заболявания са група болести, засягащи сърцето и кръвоносните съдове. Те са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Sanofi има над 50-годишен опит в борбата със сърдечно-съдови заболявания и предлага иновативни терапевтични решения за хора с висок риск от сърдечно-съдови инциденти, които се нуждаят от нови подобрени възможности за лечение.

Предизвикателствата остават

Хората, живеещи с диабет и сърдечно-съдови заболявания, все още са изправени пред много предизвикателства. Те трябва да полагат ежедневни грижи за контрола на заболяването си, да поддържат баланс между правилно хранене, физическа активност и прилаганото лечение, и често да посещават съответните специалисти – ендокринолози и кардиолози.  

Диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са тежест за системите на здравеопазването в световен мащаб, поради нарастващия брой пациенти и свързаните с тях разходи за здравеопазване.

Дори и терапевтичните решения да станат по-ефективни, грижата за тези заболявания е 24 часа - 7 дни в седмицата. Като световен лидер в борбата с диабета и сърдечно-съдовите заболявания, ние в Sanofi се фокусираме върху подобряване качеството на живот на тези пациенти.

Значението на интегрирания подход

Нашата цел в Sanofi е, стъпвайки на богатия ни опит в разработване на иновации, да подобрим качеството на живот и да подпомогнем пациентите и системите на здравеопазването. Ние предлагаме не само лекарства, а интегрирани решения.Чрез комбинацията от качествени лекарства, медицински устройства, услуги и управление на данни, ние се стремим да дадем нова надежда на милиони хора.

Разработихме иновативни, ценово достъпни лекарства и интегрирани решения, предназначени да посрещнат най-спешните медицински и обществени потребности. Целта на тези наши действия е да помогнем на хората с диабет и сърдечно-съдови заболявания да подобрят качеството си на живот и да поддържаме устойчивостта на здравните системи.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да проследява аудиторията и да подобрява съдържанието му. Като продължавате да сърфирате в този уебсайт, приемате използването на такива "бисквитки".

Добре